Za Vojvodinu vezujemo mnogo asocijacija. Neke od njih su nepregledna polja kukuruza, pšenice, suncokreta, ječma i zelene deteline. Ova poljoprivredna riznica ima potencijal da prehrani prostor mnogo veći od Srbije. Takođe, na teritoriji Vojvodine su se ukrštale kuhinje različitih kultura, dajući raznovrsne slane i slatke specijalitete.
Jedno od jela po kojem je Vojvodina poznata je i riblja čorba. Gorostasni Dunav, pitome reke poput Tise, Tamiša i Begeja, osim dragocene vode za navodnjavanje predstavljaju stanište različitih vrsta rečenih riba koje se koriste za kuvanje najfinijih čorbi.
Gaj se nalazi na međunarodnoj biciklističkoj ruti Eurovelo 6 zbog čega tokom sezone privlači veliki broj inostranih cikloturista
Nedavno se u Gaju, selu u Južnom Banatu nadomak Kovina i putu ka Belocrkvanskim jezerima, a u blizini Dunava i Deliblatske peščare, održala velika gastronomska svetkovina pod nazivom “Zlatni kotlić Vojvodine“. Uz veliku podršku Turističke organizacije Vojvodine svoje finale dočekao je u ovom lepom Banatskom selu koje spada u red veoma starih naselja gde istorijski dokumenti datiraju još iz 1355.
Ovo mirno selo je jedne subote u avgustu zaposelo preko 100 majstora iz cele Vojvodine, koji su viteški ukrstili varjače u cilju da pokažu ko ove godine najbolje kuva riblju čorbu. Domaćini Udruženje građana „Gajački kotlić“ su se potrudili da organizuju odličan program nastupom kulturno umetničkih društava, recitatora, muzičara, a za finale večeri nastupio je Garavi sokak.
Reči pesme „Garavog sokaka“ – „Šaran, štuka, linjak, som, biće čorba kao grom“ odjekivali su do kasno u noć uz uzbudljivi vatromet
Tog vikenda poneki od brojnih biciklista iz Srbije i Evrope, a kroz Gaj ih prolazi tokom leta mnogo, jer je selo na mapi najpoznatije biciklističke rute Eurovelo 6 uživali su u ponudi na bazaru i imali prilike da probaju riblji čorbu.
Pobednici:
Pobednici ovogodišnjeg „Gajačkog kotlića“ (Foto: Turistička organizacija Vojvodine)
Zlatni kotlič Vojvodine paprikaš
- Šerbedžija Đorđe – Bačka Palanka
- Banatski kulinari – Kikinda
- Milivojević Milivoje – Šajkaš
- Marković Milan – Apatin
- Zoltan Pabdi – Zrenjanin
Zlatni kotlić Vojvodine riblja čorba
- Ekipa “Kapitalci” – Novi Banovci
- Jovanović Brana – Pančevo
- Stefan Pabdi – Zrenjanin
- Banatski kulinari – Kikinda
Gajački Kotlić
- Perica Stojadinov – Bavanište
- Goran Stojićević – Stari Kostolac
- Željko Milosavljević – Gaj