
Ambasada Španije i Turistička kancelarija pri diplomatskom predstavništvu te zemlje priredili su u Beogradu Svetski dan tapasa – jednog od brednova španske gastronomije i simbola turizma.
Manifestaciju, organizovanu u Belom dvoru, posetili su profesionalci iz turističke industrije, lokalni mediji, uticajni pojedinci i istaknuti članovi srpskog društva, što je bila prilika da se dodatno promoviše položaj španskog turističkog brenda i proslavi španska kultura u čijem mozaiku je definišući simbol njene gastronomije – tapasi.
Tapa je mala porcija hrane koja se služi uz piće i ponekad je besplatna, a ljudi tapase dele sa prijateljima, porodicom i kolegama. Vremenom, tapasi su postali pravi način razumevanja života, a „ir de tapas“ dobilo je precizno značenje izlaska – koji često nije ograničen na jedan lokal ili bar – gde je piće samo izgovor za konzumiranje nečeg često jedinstvenog i posebnog na regionalnom i lokalnom nivou.
U malim porcijama hrane, koje u mnogim slučajevima dosežu vrhunsku kulinarsku kreaciju, kao i načinu na koji se konzumiraju – često stojeći i u grupama, postoji želja da se razmene pozitivne vrednosti suživota, zabave i načina života.
Ova gastronomska manifestacija sublimirano prikazuje i osobenosti španskog načina života, pa su Španska agencija za promociju turizma TURESPAÑA i udruženje „Saborea España“ – (Oseti Španiju) kreirali istovremeno obeležavanje Svetskog dana tapasa, kao projekta čiji je cilj promovisanje španske gastronomije i jačanje tapasa kao španskog brenda širom sveta.
Ambasador Španije u Beogradu Raúl Bartolomé Molina poručio je da „Španci i Srbi veoma osećaju bliskost i imaju snažnu vezu“, a da „u toj bliskosti veoma važnu ulogu ima i španska kuhinja. „Kao turistička destinacija, Španija je dobro pozicionirana u Srbiji. Putovanja u našu zemlju su u porastu zahvaljujući otvaranju direktnih avionskih linija između naših zemalja”, rekao je Molina.
Španija i Srbija trenutno su direktno povezane sa pet avionskih linija – Air Serbia leti iz Beograda za Madrid, Barselonu, Valensiju, Malagu i Palma de Majorku, a upravo te destinacije, raspoređene širom Španije, predstavljaju početak istraživanja raznovrsnosti zemlje.
Direktorka Turističke kancelarije Španije u Ambasadi Španije Isabel Garaña istakla je da se Svetski dan tapasa proslavlja kako bi se „odala počast španskoj gastronomiji“. „Naša vlada i turistički sektor svesni su da je gastronomija naše veliko bogatstvo. ‘Tapasi’ su deo naše kulture i načina života. Kroz gastronomiju, posetioci mogu direktno doživeti bogatstvo i raznolikost svake destinacije u Španiji. Degustiranjem njihove kuhinje, putnici se uranjaju u teritoriju i stvaraju vezu sa njom koja ih tera da se vrate”, poručila je Garaña.
Izvor: Ambasada Španije u Beogradu
Fotografije: Turistička kancelarija Španije pri Ambasadi Španije