
„Pod Lozom 78“ – Oaza tradicionalnih ukusa u srcu Zemuna
Restoran „Pod Lozom 78“ u Zemunu, smešten u mirnoj Hercegovačkoj ulici, nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo koje spaja tradiciju i autentičnost. Ova kafana, čiji enterijer podseća na staru srpsku kafanu sa stolovima ukrašenim kariranim stolnjacima i bogatom etno atmosferom, postala je prava oaza za ljubitelje domaćih specijaliteta.
Na terasi, prekrivenoj vinovom lozom koja daje ime ovom restoranu, posetioci uživaju u atmosferi daleko od gradske vreve. Smeštena u tišini, kafana pruža ugođaj kao da ste u domaćoj bašti, a ambijent dodatno doprinosi toplini i opuštenosti.
Autentična jela iz zaborava
Hrana u „Pod Lozom 78“ prava je posveta tradicionalnoj kuhinji. Jelovnik je bogat specijalitetima koji se danas retko viđaju, poput paštete od čvaraka, goveđeg jezika mariniranog u belom luku i maslinovom ulju, i salinom od divlje svinje. Poseban specijalitet kuće je „Kraljičin poljubac“, rolnice od ovčijeg paumfleka sa začinima, koje gosti obavezno preporučuju.
Vlasnik restorana, Zoran, sa ponosom priča o svom cilju – da oživi zaboravljene ukuse i tradiciju srpske kuhinje. Jela se spremaju polako i sa mnogo pažnje, koristeći recepte starih majstora. Mnogi specijaliteti, poput „Vlaške magije“ – prasetine pečene satima na palenti sa kajmakom i cveklom, svedoče o tome koliko truda je uloženo u svako jelo. „Naš cilj je da gosti ne odu kući gladni i da ne pomisle da im treba još nešto – sve mora biti na tanjiru,“ kaže Zoran.
Finale – spektakl ukusa na drvenoj dasci
Glavna jela poslužena su na drvenim daskama, sa raznovrsnim specijalitetima koji su prava kulinarska poslastica. Tu su goveđi repovi, jagnjeća sarmica uvijena u maramicu, i obrazi pečeni šest sati, preliveni sosom od slanine. Svako jelo donosi bogate ukuse koji podsećaju na starinske obroke, a posetioci imaju priliku da iskuse duh nekadašnje kuhinje.
Uz to, restoran nudi i nesvakidašnje specijalitete, kao što je popularni „srpski suši“ – svinjske uši sa flekicama i kupusom, što dodatno pokazuje kreativnost i hrabrost u kombinovanju domaćih sastojaka sa modernim pristupima.
Restoran „Pod Lozom 78“ uspešno kombinuje autentičnost, tradiciju i vrhunsko kulinarstvo. U toplom i prijatnom ambijentu, gosti mogu uživati u specijalitetima koji donose duh prošlih vremena, uz ljubaznu uslugu i pažnju prema svakom detalju. Zahvaljujući ljubavi prema srpskoj kuhinji i posvećenosti vlasnika, ovaj restoran zaslužuje mesto na listi obaveznih destinacija za sve gurmane i posetioce Beograda, što potvrđuje i uvrštenje u najnoviji vodič „Gault & Millau“ kao jedno od mesta koje treba posetiti.
Foto: Internet stranica i instagram profil.